2009-ella-edition

Jag gör som Ilse gjorde och ger er en briefing av varje månad för mig förra året.

Januari:  Vuxenfirande gav en skakig start på det nya året. Jag blev klar med min c-uppsats och fick högsta betyg. En hel del flyttande, från baracken, till micket och sen till Budapest med micket. Vi flyttade in i det vackra judiska kvarteret i Budapest i en underbar lägenhet med högt i tak, otroliga dörrar och knakande golv. Livet kändes oerhört bra och jag var förväntansfull. Kommer ihåg att jag ogillade min frisyr och skulle börja spara ut håret igen.

Februari: Jag började studera säkerhetspolitk, modern europeisk histora och statsvetenskap vid det stora universitetet i Budapest. Det kändes kul men som att gå på gymnasiet igen. Jag hittade otroliga vänner från Nya Zeeland, Finland och Schweiz. Tjatade på Micket att städa och ta hand om alla hushållssysslor eftersom att han inte jobbade eller pluggade. Jag började gå på ungersk pilates. Vi åkte på långweekend med våra vänner till fantastiska Wien. För första gången kom känslan att åka mellan öst och väst under detta år.

Mars: Micket hade hunnit bli en hejare på att vara hemmaman och jag var sjukt stressad och hade sömnproblem. Allt handlade om att prestera men på en låg nivå. Vi fick vårt första besök, Angelica och Uffen var först ut. Det dracks, shoppades och hade det härligt. Sen kom Ilse och Jonas en vecka senare. Underbart med Ilse men skumt att de hade gjort slut. Vi drack också en hel massa och jag kommer ihåg att det blev kallt så fort vi fick besök. Jag hade åtta midterm exams i mars. Alla gick bra. 

April: Vi tog tåget till Kroatien med några vänner och flög sen till kusten för att fira påsk. Det var otroligt skönt att åka till Split och få en paus från storstadslivet i Budapest. När vi hade kommit åter till storstan var det högsommar och mina föräldrar kom för första gången för att hälsa på mig utomlands. Fick ytterligare besök om jag inte minns fel. Jag och Micket började springa runt Margaretaön och blev snabbt väldigt duktiga löpare båda två.

Maj: Jag hade mina final exams i alla kurser. Mickets mamma och syster kom och hälsade på i två veckor vilket var jättekul! Jag fick veta att jag hade fått praktiken på ambassaden vilket innebar att planerandet inför nästa flytt kunde ta fart. Jag brände min mage så utav helvete på Margaretaön en dag. Det var verkligen het sommar.

Juni: Det började med att jag fyllde år och att nästan alla mina bästa vänner lämnade Budapest. Jag och Micket åkte till Rumänien på semester, en dröm jag har haft mycket länge. Vi åkte tåg och buss runt genom hela Rumänien och stannade vid havet för att insupa gammal kommunistturism i sitt essé. Vi firade 2 år tillsammans den 21 juni och sen kom Micket pappa och fru. Sen gick det snabbt och den sista juni lämnade vi Ungern, mer än nöjda. Ungern är inget land jag vill bo i men en fantastisk tid hade det varit. Jag kommer ihåg hur vackert jag tyckte Sverige var när pappa körde mig hem från Skavsta. Jag visste att jag bara skulle hit på semester.

Juli: Stressen att träffa alla började redan 1 juli. Olika vänner varje dag. Berättade för alla att jag snart skulle åka igen och kände hur jag inte fick en plats i någons liv. Pendlade mellan föräldrar, vänner, micke, städer och platser och mådde dåligt över hur jag inte fick någon ro.

Augusti: Började med en fantastiskt fin fylla i skogen med Henrik och Oskar. Mina tankar hade börjat vandra gällande hur det skulle bli med mitt och Mickets förhållande. Ilse och jag tog vårt pick och pack för att åka till Mix och Visby. Jag klarade inte av att åka därifrån, det var en trygg punkt för mig just då när jag inte hade någon annan. Åkte direkt från Visby till Örebro där jag och Micket insåg att vår tid var över. Singel igen åkte jag och Annelie ner mot Balkan för att påbörja vår praktik i ett nytt land. Vi flyttade ihop och det var kärlek på en gång. Blev kompis med kocken vilket skulle visa sig vara det bästa jag kanske gjorde under hösten.

September: Pressen på jobbet var otroligt hög och vi jobbade tills att vi stupade varje dag. Vi drog oss iväg i den 40 gradiga värmen till gymmet Magnus för att inte bli försoffade. Första helgen i september träffade jag Arkeologen som skulle till att förändra mitt liv. Jag fick en känsla redan innan att det skulle bli något mellan oss men när vi träffades tyckte jag att han var ganska dryg. Vi umgicks med kollegor, åt frukost, lunch och middag på balkongen och njöt av vårt liv på Balkan. Arkeologen och jag träffades både här och där och tjafsade oftast om småsaker. Oskar kom ner och hälsade på. Vi åkte på sol- och badsemester och när vi kom tillbaka till stan var intresset mellan mig och arkeologen ett faktum. Första kyssen en sen lördagnatt utanför mitt hus innan ha sa god natt och gick hem till sig, 5 minuter bort.

Oktober: Mycket arbetstid spenderades i Kosovo och arbetet rullade på i hög takt som vanligt. Pluggade om kvällarna när jag inte var ute med Arkeologen, kocken eller de andra mackarna. Han började sova över och jag inbillade mig att det var så jag ville ha det, inga krav eller känslor. Jag och Annelie åkte till Grekland och shoppade för ofantliga summor och han sa att han var kär i mig och ville ha mig tillbaka i landet. Jag saknade honom och skickade sms hela vägen hem. Insåg att jag inte kunde inbilla mig själv längre att jag inte gillade honom.

November: Min rumskamrats tillstånd var inte så bra vilket var ganska tungt. Jag umgicks jämt med mackarna, hajkade i bergen, höll hand med arkeologen och hade the time of my life. Jag insåg att jag var kär i honom. Så jävla kär! Våra mornar ihop var fantastiska och all tid var tid vi ville spendera med varandra. Tiden började sakta gå mot sitt slut vilket var extremt ångestingivande när jag trivdes så  otroligt bra med mitt liv där och mina underbara vänner. Vi var i Albanien en långhelg för att jobba och turista, det var häftigt men jag saknade honom så oerhört att ingenting riktigt var så intressant som det borde ha varit. Jag bakade lussebullar och bjöd alla mackana till adventsfika!

December: Den fruktade månaden, månaden som inte fick komma. Jag fick besked om att jag inte fick vara kvar och jag grät. Vi började gråta. Vi åkte på semester för att få tid för oss själva vilket var fantastiskt. Ett vackrare land får man leta efter. December försvann i alldeles för snabb takt och känslorna stormade. Vi var båda så ofantligt lyckiga av att ha hittat varandra men plågades av tanken på att skiljas. Dagen kom och vi åkte tillbaka till Sverige. Jag hade fått ett brev av honom att läsa villket jag grät till på båda flygen hem. Jag grät i säkerhetskontrollen, jag grät på toaletten och mitt hjärta hade aldrig tidigare känts så upprivet. Lisen och Henrik kom och mötte mig i Sthlm tack och lov. Första morgonen i Sverige vaknade jag av mina egna tårar över oviljan att vara tillbaka. Sakta kom anpassningen till Sverige. Jag försökte, jag försöker. Vi åkte till Teneriffa för att fira min mamma. Jag grät då också men bestämde mig för att vara stark (as always) och aldrig ge upp på mig själv. Fick ett sms av en vän där det stod att kärleken är vacker just för att du inte kan kontrollera den. Vi lämnade från Teneriffa för att åka tillbaka och bo hos mina föräldrar. Firade nyår hos gamla vänner. Han fyllde år nyårsafton.

Mitt 2009 har varit helt fantastiskt och jag skulle göra om allt tusen gånger om om jag fick chansen! Alla underbara vänner, stormiga starka känslor, länder jag har besökt och bott i, kärlekar som har kommit och gått, livet som går vidare mot ens vilja.

Men det är inte lätt att komma tillbaka. Jag känner mig ofta ifrågasatt nu mera när jag söker ytterligare tjänster utomlands. Varför? Min trygghet finns i mig själv och inte i det land jag bor. Men då är frågan i och för sig varför jag stretar emot min egen flytt tillbaka till Örebro? Jag vet inte vart jag passar in längre, jag vet vart jag har er-mina närmaste och bästa och jag vet att jag har haft ett liv under hösten där jag trivdes, där jag var en i gänget..där jag var en balkan girl but blonde. Jag kände mig aldrig som "utlänningen" eller annorlunda behandlad (positivt el negativt) utan bara som en av dem. Vi pratar nästan varje dag fortfarande, jag och mina grabbar. Arkeologen, jag är fortfarande så kär i honom men rädd. Rädd för att jag inte vet vad som ska bli eller vad jag vill att det ska bli.

Jag har inga idéer om 2010 alls. Ska flytta till Örebro i februari för att läsa avancerad eu rätt. flyttar in i stjärnhusen i en vindsvåning i brist på liv elsewhere. Får jag en chans så drar jag, det är min känsla just nu. Det kanske förändras när jag väl har flyttat in och lugnat ner mig. Vi får se.

En sak är säker, det är längesen jag behövde er så mycket som jag behöver er nu brudar!

2009 - ilse-edition

Januari: Inledde året med magont på vardagsrumsgolvet i Biskopsgården, Göteborg. Ett par veckor senare togs p-staven ut med amitionen att bli en stabil kvinna med jobb, man, hus och barn. Lekte vuxen en stund. Men någonstans var det kanske inte vad jag ville riktigt än, hade högre ambitioner - jag ville ju utbilda mig.

Jag blev moster till sötaste Casper!

Sedan kom
Februari: och paniken kom långsamt krypande...någonstans mellan fredag den 13:e och alla hjärtans dag tog illusionen som varat i lite mer än två å ett halvt år slut. Nu stod jag där med gemensam ekonomi, lägenhet (med allt som hör till), bilar och katter som skulle delas upp mellan två personer som kommit på att dom ska gå skilda vägar. Bara att söka ny lya och göra det bästa av situationen. Shit happens som man brukar säga.

Mars: The show must go on, så istället för att åka på kärlekssemester åkte jag och Sparven som goda vänner och hälsade på Ella och hennes man i Budapest. Underbart och mysigt. Kom hem och fick besked om att min kära mormor äntligen fått vandra vidare - bara att packa sig upp till Närke för begravning. Mycket vackert.

April: Inleddes på USÖ efter att Casper blivit hastigt sjuk i hög feber, systeryster och bebis blev kvar i tre eller fyra nätter. Allt slutade väl och tillbaka i Götet började någon typ av vårkänslor frodas i mig. Fick mig en egen lägenhet, men kom på att jag skulle flytta hem till Närke. Ändrade hastigt ansökan till högskola och flyttade Örebro till en första plats, sa upp lägenheten som jag inte ens flyttat in i, sa upp mig från jobbet och inledde en affär med en kollega.

Maj: Drog iväg till spanien i nästan två veckor. Underbart! Sol å värme. Åter till den svenska västkusten, flyttlasset hade redan gått och jag drabbades av någon slags ålderskris och gick iväg å piercade mig.
Jobbade mina sista pass och tog bilen å drog iväg efter mitt möblemang innan månaden nått sitt slut.

Juni: Fortsatte jobba för samma företag som tidigare men stationerad i Örebro, så juni gick till stor del ut på att få grepp om nya arbetsuppgifter skulle jag tro, för jag kan inte minnas så mycket annat. Tog en väldigt spontan tur upp till Borlänge å gick på Peace & Love. Hade en nykter midsommar.

Gled försiktigt in i
Juli: som inleddes storartat med besök på riddarveckan i Hova och fortsatte med Medeltidsfest för att fira syster och bror som fyllde 30. Festen avslutades med dans på borden - som sig bör. Sedan var det jobb, jobb, jobb i ett par veckor.

Augusti: Västkusten med Ella - bäst att passa på den korta stund hon mellanlandade i Sverige. 24 timmar gotland och medeltidsvecka, månadens höjdpunkt. Skolstart. Kräftskiva med bastubad, liten miss att springa naken i trädgården klockan sju på morgonen en vardag, shit happens! Nollning = mycket fest = få minnen.

September: Allvaret börjar. Jag börajr känna ett behov av att bo på egen hand. Börjar umgås mer och mer med Jonaz, nattliga promenader och soffhäng i hans garage. Fortfarande mycket festande. Krogbesök vanligt återkommande. Fick en bot för någon trafikgrej. kod 32?

Oktober: Hemtenta; Godkänd! Kiss Kiss Bang Bang, träffade Lisen för första gången på evigheter - mys! Hade ett gott öga till lammkött. Började inse att Pålsboda är en trevlig håla. En vecka efter att jag insett att jag kunde tänka mig att bo här så flyttade jag in i min första egna lägenhet. En etta på 32,5 kvm. Känner att festandet har varit lite intensivt, avtalar en vit månad med mig själv.

November: Nyktert. Mammsen fyllde 60 och jag hade lyckats med amitionen att gå ner 10 kg! *duktig* Jobbar ute på flyget varje helg hela månaden - utom den sista, för då hade jag inflyttningsfest!

December: Det visade sig att inflyttningfesten bara var den första i raden av dräggfester. Har folk sovandes hos mig nästan hela månaden. Bekantar mig med Grannen. Börjar på att bli bekant med lite folk här i byn. Känner mig hemma. Snabbvisit hos Sparven i Göteborg, jul hemma hos syrran - lika hysteriskt jobbigt som vanligt, men med den skillnaden att det serverades alkohol. Tack Tomten. Nyår i Falun med sjuksköterskepolare Emelie och lammköttet TC som numera är en mycket god vän.

God fortsättning på  det nya året babies!

/Syster Ilse