Nyheter från helagotland.se

Clematis sålt för 4,5 miljoner


Ska bli kontor, bostad och vinkällare


För 4,5 miljoner kronor köper deltidsgotlänningen Bengt Hellström Clematishuset i Visby innerstad för att inrätta privatbostad, arkitektkontor och vinkällare.
Säljaren Gotlands museum använder pengarna för att restaurera bland annat Hoburgsgubben.

En handfull intressenter har deltagit i budgivningen av anrika Clematishuset, som inrymt bland annat en medeltidskrog, på Strandgatan i Visby. Säljaren, Gotlands museum, fastnade för idéerna som deltidsgotlänningen Bengt Hellström har.
- En idé är att inrätta en vinkällare i bottenvåningen; den lokalen passar fantastiskt. Och verksamheten kommer att vara året-runt-öppen, säger Bengt Hellström, som med familjen tänker flytta till huset permanent inom några år.

Arkitektkontor

Hellström är arkitekt och har bland annat ritat Stora Gåsemoras konferensanläggning på Fårö, och planer finns därmed också på ett arkitektkontor i Clematishuset.
Utgångspriset var satt till 4,8 miljoner och Gotlands museum hade internt sagt att fyra miljoner var minimikravet. Två budgivare återstod när Bengt Hellström lade det vinnande budet.
För pengarna tänker Gotlands museum betala av en del av sina lån, och sedan använda återstoden åt restaureringar av sina andra fastigheter.

- Konstmuseet är i akut behov av utvändig renovering, och även ventilationen behöver bytas. Dessutom ska vi restaurera Torsburgen och Hoburgsgubben som också är i vår ägo, säger Lars Sjösvärd, chef på Gotlands museum, om de mest akuta behoven.
Medeltidskrogen kommer att hållas öppen under ett par veckor i sommar, bland annat under Medeltidsveckan, och därefter stängs den för gott. Bengt Hellström får tillgång till huset den 1 oktober.

- Det där med medeltidskrog sköter också Kapitelhusgården väldigt bra, så jag tycker inte att det gör någonting om det blir något annat på Strandgatan, resonerar Lars Sjösvärd.


/Christer Nilsson


Kommentarer
Postat av: ella

WHAAAAAAT????????

2009-07-15 @ 16:18:34
Postat av: Anonym

Stor sorg och saknad.

Mest sorg över att vi inte är där när vårat älskade clem går i graven. Det blev aldrig någon hel-clem för oss va? :(

2009-07-16 @ 22:50:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback